Posted on

Gdzie najlepiej szukać dobrych noży kuchennych?

nóż marki WMF

Osoby, które dość często uzupełniają swoją szufladę lub stojaki z nożami, mają zapewne kilka miejsc, w których robią zakupy. Przede wszystkim, kupując noże kuchenne wysokiej jakości, musimy wybierać miejsca, w których faktycznie mamy do czynienia z przedmiotami lepszej klasy.

Warto więc zwracać uwagę na sklepy, których asortyment dotyczy wyposażenia kuchni i domu. Dobre noże kuchenne produkowane są przez znane na całym świecie firmy. Dobrze jest znać te firmy i jej produkty, by móc lepiej podjąć wybór. Ponadto, zapoznając się z ofertą poszczególnych firm, mamy również szansę na zdobycie cennych informacji o sposobie produkcji noży, o właściwościach, zastosowaniach i o tym, jak o nie dbać.

prosty nóż kuchenny

Noże kuchenne możemy dostać również w Internecie, np. w sklepach internetowych danej firmy. O wiele łatwiej jest zakupić noże kuchenne mając pojęcie o tworzywie, z którego zostały wykonane.

Dodatkowo, warto wydać większą sumę pieniędzy na bardzo porządny zestaw noży, na który gwarancja wynosi jedynie 2 lata. Noże produkowane przez znane i cenione marki wytrzymają o wiele dłużej niż noże zwykłe.

Dlaczego ich wybór jest tak istotny?

W momencie gdy urządzamy sobie dom, kupujemy nowy zestaw noży lub chcemy go wręczyć w prezencie, niezwykle ważny jest wybór odpowiedniej firmy. Wiele jest firm, które specjalizują się w produkcji na masową skalę, jeśli chodzi o noże kuchenne. Mnóstwo rodzajów tworzyw, z którymi możemy się spotkać oraz z technologią, jaką zastosowano do ich produkcji.

Musimy wiedzieć, które tworzywo i technologia będą odpowiednie. Dzięki wiedzy jaką zdobędziemy w Internecie lub w sklepie, będziemy mieli możliwość zakupienia porządnego produktu. Warto wybierać noże jednej marki – tej której używamy również my. Wybór właściwych noży do kuchni jest bardzo istotny również ze względu na design. Nie można bowiem pominąć funkcji wizualnej noży. Podsumowując, przed dokonaniem zakupu, musimy zdobyć odpowiednią ilość wiedzy na temat noży, ich tworzyw i dodatkowych substancji, które odpowiadają np. za połysk i za odporność na kwasy.

Dodatkowe właściwości

Każdy rodzaj noży kuchennych posiada specjalne właściwości. Warto je znać, by móc w pełni świadomie używać noży oraz w odpowiedni sposób nie dbać. Wszelkie dodatkowe właściwości możemy zawdzięczać tworzywom i technologiom stosowanym przez firmy. najczęściej bowiem to dodawane składniki odpowiadają za stan noży.

Wiele firm stosuje technologię zwaną Cromarganem, opracowaną przez niemiecką firmę WMF. Firma ta specjalizuje się w produkcji wyrobów stalowych do kuchni.

Technologia ta polega na 18% zawartości chromu, który odpowiada za połysk, 10% niklu, który sprawia, że stal jest odporna na kwasy oraz 72% stali nierdzewnej. Wiele firm oferuje produkty z takiego tworzywa – dzięki niemu możemy być pewni naszych nowych noży.

>> Przeglądaj noże WMF w sklepie Mensa Home

Niektóre firmy mogą dodawać pierwiastki takie jak Wanat czy molibden, co również w znacznym stopniu wpływa na jakość stali, z której wykuwane są noże. Innymi właściwościami może być lekkość, żłobienia, kształt dopasowany do danej potrawy czy zawartość warstw stali. Dzięki wszystkim dodatkowym substancjom, mamy szansę na zdobycie noży o wielu właściwościach oraz zastosowaniach. Musimy jedynie wybrać właściwą firmę, z której produktów najbardziej będziemy chcieli skorzystać.

Dodatkowe właściwości zapewniają nam nie tylko właściwe działanie noży, ale też używanie ich bezpiecznie.