Opublikowano:

Ukryty cukier w popularnych produktach

ukryty cukier

Coraz częściej mówi się o niekorzystnym wpływie cukru na organizm i zdrowie człowieka. Z tego powodu wiele osób szuka alternatyw dla sacharozy i kupuje produkty, które w składzie jej nie zawierają.

Ukryty cukier w sklepowych produktach – jak go znaleźć?

Producenci często informują klientów, że dany produkt nie zawiera cukru, co równocześnie traktowane jest przez konsumentów jako zdrowa alternatywa. Niestety zdarza się, że informacja ta jest nieprawdziwa i wprowadza konsumentów w błąd.

Produkty, które na etykietach posiadają informację „bez cukru” często zamiast sacharozy zawierają inne słodziki, które szkodliwe są praktycznie tak samo jak biały cukier.

Zazwyczaj producenci jako zamiennik sacharozy stosują różnego rodzaju syropy np. syrop glukozowo-fruktozowy lub słodzą produkty sokami zagęszczonymi, które w swoim składzie mogą zawierać naturalnie występujący cukier.

Podobna sytuacja ma miejsce ze słodzikami typu maltitol, który owszem, jest alternatywą dla sacharozy, ale produkty słodzone tym zamiennikiem często posiadają bardzo zły skład – zawierają utwardzone tłuszcze, które mają bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie.

Podobna sytuacja ma miejsce z aspartamem i sukralozą, którymi słodzone są napoje „zero kalorii” i “light”. W zbyt dużych ilościach słodziki te mają działanie przeczyszczające.

Świadomość podczas zakupów – klucz do kupowania zdrowej żywności 

Syrop glukozowo-fruktozowy

Warto, aby konsumenci stawiali na świadome wybory – warto zatem, aby klienci czytali składy, zanim wrzucą produkt do koszyka. O tym, że syrop glukozowo fruktozowy jest nawet bardziej szkodliwy niż cukier coraz więcej osób już wie. Niestety słodzik ten jest nieodłącznym elementem składu wielu słodyczy a nawet soków owocowych czy smakowych napojów i konsumenci powinni się takich produktów wystrzegać.

Melasa

Producenci często zamiast cukru lub syropu glukozowego stosują do produkcji słodyczy melasę z buraków. Niestety słodzik ten podobnie, jak cukier składa się z węglowodanów prostych, które w dużej ilości rozregulowują gospodarkę hormonalną ludzkiego organizmu.

Z pozoru produkty słodzone tym zamiennikiem wydają się lepszą opcją niż słodycze zawierające rafinowaną sacharozę, lecz nic bardziej mylnego. Bardzo istotne jest, aby podczas zakupów zwracać uwagę na skład produktów i nie wybierać ich pochopnie.

Zagęszczone soki owocowe i inne zamienniki

Niektóre słodycze słodzone są zagęszczonymi sokami z owoców, które także zawierają dużo naturalnych cukrów: fruktozy i sacharozy. Dżemy 100% to produkty, które często zamiast cukru także zawierają soki zagęszczone. Warto być tego świadomym, gdyż taki wybór nie należy nadal do najzdrowszych opcji.

Podobna sytuacja ma miejsce z cukrem trzcinowym, który przez wiele osób uważany jest za zdrowszy od klasycznego -białego. Niestety za tym również kryje się marketingowy chwyt, który wprowadza klientów w błąd. Cukier trzcinowy poza nieznaczną zawartością minerałów i mikroelementów, jest takim samym cukrem jak nasz rodzimy cukier z buraka.

Innymi alternatywami dla sacharozy, które również zawierają sporo kalorii i nie wnoszą nic pozytywnego do naszego organizmu są: glukoza, dekstryna lub maltodekstryna. Słodziki te, podobnie jak sacharoza, spożywane w dużych ilościach mają wpływ na zdrowie i powinniśmy się ich wystrzegać.

ukryty cukier w popularnych produktach

Zdrowe słodycze – czy takie istnieją?

Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez słodyczy i bardzo trudno jest całkowicie wyeliminować te produkty z codziennej diety. Wspaniałą alternatywą będą zatem słodkości słodzone ksylitolem, erytrytolem, daktylami lub po prostu zawierające przeciery owocowe czy soki nie z koncentratu. W sklepach ze zdrową żywnością jest wiele propozycji słodyczy, które zasmakują każdemu łasuchowi.

Takie produkty są doskonałą propozycją dla dzieci, które uwielbiają słodkości – a przecież nie chodzi o to, by całkowicie zabronić dziecku słodkiego smaku, bo sami dorośli mają do niego słabość. Warto jednak stawiać na dobrą jakość. W wielu miejscach można kupić zdrowe lizaki, musy owocowe i żelki, które dzieciaki uwielbiają.

Co najważniejsze takie produkty nie zawierają zbóż i są wspaniałą propozycją dla dzieci, które często zmagają się z nietolerancjami. Bezglutenowe słodycze są zatem świetnym rozwiązaniem dla alergików i nie tylko! Zdrowe słodycze charakteryzują się prostym i krótkim składem, co jest niezwykle ważne.

Bardzo smacznymi produktami są batoniki słodzone daktylami, które zawierają orzechy i suszone owoce. Takie bezglutenowe przekąski dla dzieci zadowolą każdego młodego konesera słodkich smaków. W sklepach ze zdrową żywnością dostępne są również chrupki, które nie zawierają zbóż.

Bezglutenowe przekąski dla dzieci są idealną alternatywą dla sklepowych, przetworzonych produktów i można szczerze powiedzieć, że są zdrowe. Eliminacja białego cukru nie jest trudna – ważna jest świadomość i podejmowanie na zakupach trafnych decyzji.