Opublikowano:

Jak dobrze przyrządzić karkówkę na grillu?

karkówka na grillu

Jednym z najłatwiejszych i najpopularniejszych smakołyków przygotowywanych na ruszcie jest karkówka z grilla.

Aby dobrze ją przyrządzić należy nie tylko przygotować mięso do obróbki cieplnej, ale także odpowiednio grillować. Smak mięsa jest również zależny od rodzaju grilla, z którego korzystamy. Inaczej karkówka będzie smakować z grilla gazowego, a inaczej z węglowego.

Grillowanie nie zaczyna się od sprzętu

Na początku należy wybrać odpowiednie mięso, ważne aby było świeże i posiadało jak najmniej tłuszczu. Karkówkę należy umyć i pokroić w plastry o grubości ok. centymetra, z potem zamarynować. Najprostsza marynata to taka, która składa się z majonezu i ketchupu. Mięso powinno pozostać w marynacie co najmniej kilka godzin, aby dobrze nią przesiąknęło, by faktycznie tak się stało, warto otoczyć je w sreberko.

Karkówka na grillu węglowym

Istnieje przekonanie, że potrawy, w tym karkówka lepiej smakuje, jeśli przyrządzamy ją na grillu opalanym węglem. Jak się jednak okazuje, smak mięsa w dużym stopniu zależy od dodatków i przypraw, a nie od rodzaju grilla. Ponadto mięso przygotowywane na tego rodzaju grillu jest mniej zdrowe niż w przypadku grilla gazowego, ponieważ wytwarzające się soki z mięsa kapią na rozżarzony węgiel i aromat wraca wraz ze szkodliwym dymem.

Karkówkę na grillu węglowym łatwo spalić bądź przypalić na wierzchu, a we wnętrzu pozostanie surowa. Aby temu zapobiec należy stale kontrolować płomień wydobywający się z grilla, zapewnić odpowiedni podmuch wiatru oraz gasić w przypadku zbyt dużego ognia. Przy grillu węglowym jego ciągłe kontrolowanie jest konieczne.

Karkówka z grilla gazowego

Wiele osób twierdzi, że potrawy przyrządzane na grillu gazowym są tanią podróbką tych, przygotowanych na grillu węglowym. To błąd, bo nowoczesne modele zasilane gazem grillują mięso w taki sposób, że rozpoznanie, czy dana potrawa pochodzi z tego modelu bądź z węglowego, staje się niemożliwe. Poza tym karkówka przyrządzona nawet na małym grillu gazowym pozostaje zdrowsza i mniej zagraża środowisku naturalnemu.

Dobry grill to taki, który posiada kilka palników, a nie jeden. Wtedy nagrzewa się szybciej i karkówka również będzie gotowa po krótszym czasie.

Mięso przyrządzone na grillu gazowym nie ma bezpośredniego kontaktu z ogniem, ponieważ soki i tłuszcz wydobywający się z mięsa spływa do aromatyzera, dzięki któremu pod wpływem wysokiej temperatury wszystkie soki wyparowują, nadając karkówce aromatyczny smak i zapach grillowanego mięsa. Aromatyzer powinien mieć jak największą szerokość, jej powierzchnia sprawi, że proces przyrządzania jedzenia będzie zdrowszy i smaczniejszy.

karkówka z grilla

Jak smażyć karkówkę na grillu gazowym?

Rozgrzej grilla, ustaw palniki w średniej pozycji, a potem posmaruj ruszt olejem. Odsącz karkówkę z nadmiaru marynaty, a następnie połóż ją na grillu. Grilluj mięso ok. 10 minut z każdej strony. Aby uzyskać charakterystyczną kratkę na mięsie, obracaj płat karkówki co 5 minut. Gotowa wieprzowina powinna osiągnąć temperaturę 80 st. C. By to sprawdzić użyj termometra błyskawicznego.

Jak smażyć karkówkę na grillu węglowym?

Nieco inna sytuacja panuje w przypadku grilla zasilanego węglem drzewnym. Aby karkówka była krucha i soczysta należy dobrze rozpalić grilla i nagrzać ruszt. Dopiero wtedy należy położyć odsączoną karkówkę. Każda z jej stron powinna się grillować 4 minuty, po tym czasie trzeba zmienić jej położenie. Aby mięso zachowało sprężystość, warto owinąć je w folię aluminiową. Po zdjęciu karkówki z rusztu należy odczekać od 10-15 minut, dopiero po tym czasie można ją zjeść.

Podczas wyboru odpowiedniego grilla należy wziąć pod uwagę nie tylko koszt danego sprzętu, ale i jakość serwowanego jedzenia. Potrawy będą równie smaczne, kiedy są przyrządzane na grillu węglowym, co na gazowym. Jednak jakość grillowanego mięsa ma tutaj duże znaczenie.

Karkówka sporządzona na małym grillu gazowym jest znacznie zdrowsza, niż ta z grilla węglowego, ponieważ ilość szkodliwych substancji jest znacznie niższa. Mięso na grillu gazowym należy smażyć 10 minut, po 5 na każdą stronę, natomiast karkówka przyrządzona na grillu węglowym potrzebuje łącznie 8 minut grillowania  i przynajmniej 10 odpoczynku.